top of page

Psikoterapi yaklaşımları

Psikoterapi kavramı ilk ortaya atıldığından beri pek çok terapi yaklaşımı geliştirilmiştir.

 

Bilişsel Davranışçı Terapi özetle işlevsel olmayan düşünce ve davranışları fark edip, yerine gerçekçi düşünce ve işlevsel davranış şekillerini geliştirmeyi hedefler. Akut semptomları ele alıp onları çözmeye odaklanan bir psikoterapi yaklaşımıdır. Depresyon, kaygı, travma ve yeme bozuklukları gibi pek çok ruhsal rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır. Kısa süreli ve ölçülebilir bir terapi yaklaşımı olduğu için literatürde geniş yeri bulunmaktadır. 

 

Psikodinamik Terapi, davranışların ve ruhsal iyiliğin, kişinin çocukluk deneyimleri ve bilinçdışında yer alan uygunsuz tekrar eden düşünceler veya duygularla ilişkili olduğunu savunmaktadır. Bundan yola çıkarak danışan terapist ile birlikte çalışarak farkındalığını arttırır ve kendi hayatının kontrolünü eline almak için eski düşünce ve davranış kalıplarını değiştirmeye başlar.

 

Cinsel Terapi, cinsellik problemlerinin ele alındığı, bilişsel ve davranışsal yöntemlerle müdahalelerde bulunulan terapi yöntemidir. Seanslar bireysel veya çift terapisi şeklinde gerçekleştirilir. Ülkemizde tabulaşmış olan cinsellik ve cinsel problemler, gerektiği ilgiyi görmemektedir. Tatmin edici bir cinsel hayat sağlıklı, doğal ve ruhsal-iyilik için gereklidir. 

 

Aile Danışmanlığı, ailenin yaşadığı veya yaşayacağı her türlü problemi ele alan bir terapi türüdür. Seanslarda ailenin yapısı, üyelerin etkileşimleri, fonksiyonları ve ailenin yaşam döngüsü bütüncül olarak ele alınır. Her ailenin kendine özgü bir yapısı vardır ve iyiliğe giden yol haritası buna uygun olarak belirlenmesi oldukça önemlidir.  

 

Hipnoterapi, rahatlama ve dikkat ile bilinçdışına doğrudan ulaşmayı hedefleyen bir psikoterapi yöntemidir. Aslında günlük hayatta insanlar hipnotize olur, televizyona kitlenmek buna örnek gösterilebilir. Hipnoterapi seansları da bunun daha odaklanmış ve güdümlenmiş halidir. Kaygı bozuklukları, depresyon, travma, fobi ve bağımlılık tedavilerinde tek başına veya diğer psikoterapi yöntemleri ile birlikte kullanılmaktadır.  

bottom of page